top of page

Yksinäisyys on ongelma, jonka ratkaiseminen vaatii innovatiivista yhteistyötä

Kaverisovellus on motivoitunut vähentämään yksinäisyyttä kekseliäillä yhteistöillä muiden samat arvot jakavien ihmisten ja yritysten kanssa. Esittelyssä Yhes-hanke.

Eeva Pylkkö toimii hankekoordinaattorina MIELI - Etelä-Karjalan mielenterveys ry:n Yhes-kohtaamispaikkahankkeessa. Hankkeella on paljon yhteistä Kaverisovelluksen kanssa. Molemmat on luotu helpottamaan yhteiskuntaa piinaavaan yksinäisyyden ratkaisemisessa, ja molemmissa tavoitteena on luoda yhteisöllisyyttä samalla alueella asuvien ihmisten välille.


Eeva Pylkkö

Livenä tapahtuvia kohtaamisia tarvitaan

Toimintaympäristönään Yhes-kohtaamispaikkahankkeella on eri puolille Etelä-Karjalaa perustetut avoimet kohtaamispaikat, jotka ovat auki viikoittain ja joihin voi piipahtaa kahvikupposella tai viihtyä vaikka koko illan. Verkossa toimivat virtuaaliset Yhes-kohtaamispaikat ovat myös osoittautuneet suosituiksi.

Pylkkö kertoo varsinaisten kohtaamispaikkojen lähteneen nopeasti lentoon. "Ne ovat selkeästi olleet kaivattuja. Kohtaamispaikkoja ohjaa koulutetut vapaaehtoiset, joilta vaaditaan vain halua olla ihmisten kanssa ja sitoutua antamaan aikaansa kerran viikossa. Vapaaehtoisena toimiminen on kuitenkin käytännössä rentoa oleilua ja tarvittaessa tukena olemista."

Hanke on pilotoitu vuonna 2017


Nuorille löytyy mahdollisuuksia tavata toisiaan, mutta pilotin aikana huomattiin, että avoimet, aikuisille suunnatut ratkaisut loistavat poissaolollaan. Pilottivaiheen jälkeen on pyritty luomaan mallia, joka on tulevaisuudessa hyödynnettävissä ympäri Suomen.

Positiivinen palaute muistuttaa Pylkköä siitä, että jokainen yksittäinen avun saanut henkilö on tarpeeksi hyvä syy tehdä tätä työtä. Hän toivoisi, "että vaikka ovesta astuminen vaatiikin rohkeutta, yksinäisyyttä kokevat löytäisivät uskalluksen tulla paikalle. Se voi muuttaa yksinäisyyden kokemusta ja helpottaa oloa."


Myös vapaaehtoiseksi ryhtyminen voi tuoda merkityksellistä sisältöä arkeen. Yhteistyöllä Kaverisovelluksen kanssa pyritäänkin viemään viestiä kohtaamispaikoista yhä useammalle.

Pylkön terveiset yksinäisille allekirjoitetaan myös Kaverisovelluksella.

”Toivoisin, että vaikka olo olisi yksinäinen, ja tuntuisi siltä, että on yksin, niin loppujen lopuksi me ei olla yksin. Meitä on täällä paljon ihmisiä samassa tilanteessa, ja täällä on myös ihmisiä, jotka haluavat auttaa ja olla läsnä.”

Lisätietoja kohtaamispaikoista löytyy hankkeen sivuilta.


Jos haluat auttaa, ota rohkeasti yhteys Kaverisovellukseen ja mietitään yhdessä, minkälaisella yhteistyöllä yksinäisyys taklataan!



88 views

Frendie PRO on
edelläkävijän askel
kohti sosiaalista hyvinvointia.

bottom of page