top of page

Maailman mielenterveyspäivä 10.10. ja typeriä toivotuksia masentuneelle

Joka vuosi 10.10. vietetään Maailman mielenterveyspäivää, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta mielenterveydestä ja siihen liittyvistä asioista. Tämän vuoden teemana on yhdenvertaisuus. Jokaisella pitäisi olla yhdenvertainen oikeus saada tarvitsemaansa apua myös mielenterveysongelmiin. Lue, mitä Kaverisovelluksen sosiaalisen kestävyyden kehittäjä Kiti Kalpio kirjoittaa.

Mielenterveys on tärkeä osa hyvinvointia ja siitä onkin tärkeää pitää huolta niin yksilö- kuin yhteiskunnankin tasolla. Koronan vaikutukset heijastuvat myös mielenterveyteen, ja vasta tulevaisuus näyttää todelliset seuraukset. Nyt rajoituksia purettaessa sosiaalisten suhteiden tuoma positiivinen vaikutus mielenterveyteen avaa meille jokaiselle mahdollisuuden vaikuttaa yhteisömme hyvinvointiin. On keinoja, joita meistä jokainen voi tehdä auttaakseen sekä muita, että itseään.

Asenne mielenterveysongelmia kohtaan on muuttunut viime vuosien aikana positiivisempaan suuntaan. Aiheesta puhutaan jo enemmän, ja hävetään vähemmän. Vaikka tilanne onkin jo parempi, on meillä vielä tehtävää.



Ryhdistäydy, ja muita urpoja kehotuksia

Jos tapaat henkilön, joka ontuu jalka kipsattuna kainalosauvojen varassa, pyrit automaattisesti auttamaan häntä kenties avaamalla oven tai tarjoutumalla kantamaan ostokset.


Jo ennen koronaa flunssainen työkaveri lähetettiin kotiin parane pian -toivotusten saattelemana.


Kun kyse on mielenterveysongelmista, suhtautuminen on usein erilaista. Masentunut voidaan jättää oman onnensa nojaan ja varoa kysymästä aiheesta, tai häntä voidaan käskeä ryhdistäytymään. Ahdistuneen ajatukset voidaan kuitata käden heilautuksella.


Meillä jokaisella on kuitenkin oikeus voida hyvin, ja oikeus saada tukea niin yhteiskunnalta, kuin lähipiiriltämmekin. Oikeuden lisäksi meillä jokaisella on myös vastuu tehdä oma osamme yhteisen hyvinvoinnin eteen.

Kun kohtaamasi henkilö kertoo mielenterveydestään, kuuntele. Kysy suoraan, miten voit auttaa, sillä jokainen meistä on erilainen ja kaipaa eri asioita. Monesti vain kuunteleminen helpottaa toisen oloa, harvoin mielenterveysongelmia kokeva kaipaa neuvoja tilanteeseensa.


Ole läsnä


Muista, että omasta mielenterveydestä puhuminen vaatii rohkeutta ja voimaa. Omat tunteet on hyvä huomata, ehkä läheisen ihmisen mielenterveysongelmat herättävät negatiivisia tunteita. Älä kuitenkaan pura niitä läheiseesi, sen sijaan voit ajatella niitä tienviittoina, jotka näyttävät, mitä sinun olisi itse hyvä käsitellä voidaksesi paremmin. Pidä mielessä, että jokainen meistä tarvitsee tukea joskus, se ei tee kenestäkään heikompaa.

Tukena olon lisäksi voimme tehdä paljon muutakin


Mielenterveyteen liittyvien haasteiden normalisointi on suuri ilmiö, joka koostuu pienistä teoista. Sen sijaan, että pitäisimme yllä kulttuuria, jossa tärkeintä on kiiltokuvamainen ulkosivu, voisimme yhdessä opetella kertomaan myös niistä vaikeammista hetkistä. Kipsattu ranne tai vuotava nenä on vaikea piilottaa, mutta hymyn taakse voi kätkeytyä paljonkin. Jos ympärillään näkee vain onnistumisia ja kepeyttä, voi omat vaikeat tunteet saada olon ulkopuoliseksi. Normalisoidaan siis mielenterveysongelmat ja niistä puhuminen.

Tarkista fiilismittari


Omista negatiivisista ajatuksista ja tunteista voi puhua myös vaikkei kokisikaan varsinaisia mielenterveysongelmia. Kaverisovelluksessa on käytössä fiilismittari, jossa voit liittää kaverikutsuun päivän fiiliksen. Vaikeaa oloa voi helpottaa juttukaveri, tai vaikka sporttikaveri metsälenkille. Jos huomaat jonkun kaverikutsussa fiilismittarin olevan huonomman fiiliksen puolella, avaa rohkeasti keskustelu. Olemalla ennakkoluuloton ja ystävällinen kaikkia kohtaan voitat itsekin.

Omaa mielenterveyttä kannattaa aina vahvistaa. Siihen auttaa esimerkiksi mieluisten asioiden tekeminen ja aidot ihmissuhteet. Kaverisovelluksessa on tälläkin hetkellä yli tuhat avointa kaverikutsua ja useita tuhansia käyttäjiä, joten jos kaipaat lisää aitoja ihmissuhteita tai mielekästä tekemistä, suuntaa osoitteeseen app.kaverisovellus.fi.




Jos koet tällä hetkellä mielenterveysongelmia, muista ettet ole yksin. Asiassa ei ole mitään hävettävää. Apua on saatavilla, ja avun pyytäminen kannattaa aina.

Tutustu erilaisiin tahoihin, jotka voivat auttaa Ylen laajasta artikkelista. Jutussa myös kokemuksia.






208 views

Frendie PRO on
edelläkävijän askel
kohti sosiaalista hyvinvointia.

bottom of page